Näin valitset lumilaudan

6 min read

282  likes

Oikeanlaisen lumilaudan valitseminen voi olla vaikea päätös taitotasostasi riippumatta. Olitpa sitten ostamassa ensimmäistä lumilautaasi tai hankkimassa uutta täydennystä kokoelmaasi, oikein valittu lauta voi auttaa kehittymään nopeasti, kun taas väärän päätöksen myötä rinteissä vietetyt laskupäivät voivat vaihtua mökkilomaksi. Autamme sinua valitsemaan laudan, joka sopii parhaiten laskutyyliisi ja tarpeisiisi.  

Lumilautaa valittaessa on otettava huomioon muutamia tärkeitä seikkoja:

  • Lumilaudan tyyppi
  • Camber-profiili
  • Muoto
  • Pituus
  • Joustokuvio
  • Leveys
  • Lumeen koskevan kantin pituus ja sivuleikkauksen säde

 

Miesten lumilaudat | Naisten lumilaudat


LUMILAUDAN TYYPPI

Yksi tärkeimmistä huomioon otettavista seikoista lumilautaa hankkiessa on lumilaudan tyyppi. Valikoimista löytyy monenlaisia lumilautoja erilaisiin laskutyyleihin. Jos olet aloittelija, yleisenä nyrkkisääntönä kannattaa ensin miettiä, mitkä ovat realistiset tavoitteesi tulevaa kehitystäsi ajatellen ja valita lauta sitten näiden tavoitteiden perusteella. Suosituimpiin lautamalleihin kuuluvat:

all mountain freestyle
all mountain freestyle

All-Mountain Freestyle: Tämäntyyppinen lumilauta mukautuu hyvin monenlaisiin laskutyyleihin; halusitpa sitten laskea vasta-ajettuja rinteitä, kellua puuterilla tai kruisailla parkissa, all-mountain freestyle -laudat sopivat lähes kaikkiin laskutyyleihin ilman, että ne olisivat liian erikoistuneita millekään tietylle alueelle. All-mountain-freestyle-laudat soveltuvat joustokuviosta riippuen lähes kaikille taitotasoille.

vapaalaskulumilauta
vapaalaskulumilauta

Vapaalasku: Tämäntyyppinen lumilauta on yleensä suunnattu vapaalaskijoille tai niille, jotka etsivät vakautta suuriin nopeuksiin, syvään lumeen ja jyrkkään maastoon parkissa laskemisen tai hyppyjen ja reilien sijaan. Vapaalaskulaudat on tyypillisesti suunniteltu keskitasoisille ja kokeneille laskijoille. Saatavilla on kuitenkin myös vapaalaskulautoja, jotka sopivat alemman taitotason laskijoille.

freestyle-lumilauta
freestyle-lumilauta

Freestyle: Freestyle-laudat ovat ovat yleisesti ottaen leikkisämpiä ja ne ovat saaneet innoituksensa ilmavista hypyistä ja reileillä liukumisesta. Joustavampi freestyle-lauta voi sopia paremmin reileille ja jäykempi freestyle-lauta hyppyihin. Freestyle-laudat on suunniteltu laskijoille, jotka haluavat olla luovia laskemisensa suhteen ja kruisailla välillä myös parkissa.
 

CAMBER-PROFIILI

Yksi tärkeimmistä tekijöistä, joka on otettava huomioon lumilautaa valitessa, on laudan camber-profiili. Camber-profiililla tarkoitetaan lumilaudan muotoa jalkojesi alla lumeen osuvien kosketuspisteiden välissä. Yksinkertaisimmillaan camber-profiileja on kahta tyyppiä: 1) perinteinen camber, 2) käänteinen camber (eli reverse camber, tunnetaan myös nimellä rocker). Markkinoilla on myös monenlaisia hybridimuotoja, jotka tarjoavat molempien profiilien edut. Yleisesti ottaen näihin muotoihin liittyvät seuraavat hyödyt:

Camber – tehoa ja tarkkuutta, vakautta, kimmoisuutta, reagoivuutta, eloisuutta
Rocker tai Reverse Camber – anteeksiantavuutta, kelluu syvässä lumessa, helppo käännösten aloitus

Vuosien mittaan on pohdittu reverse camberin tultua mukaan kuvioihin, mikä muoto sopii parhaiten mihinkin laskutyyliin. Tämän seurauksena monet tuotemerkit ovat suunnitelleet hybridimuotoja, jotka pyrkivät tarjoamaan molempien muotojen parhaat puolet. Yleisesti ottaen hybridiprofiileja on kahdenlaisia: camber jalkojen välissä ja rocker nosessa ja tailissa, ja toinen on rocker jalkojen välissä ja pienet camber-alueet kummankin jalan alla. Kun otetaan huomioon kunkin muodon tarjoamat edut, voit löytää laskutyyliisi parhaiten sopivan camber-profiilin, kun mietit, miltä päiväsi rinteessä näyttävät.

Miesten lumilaudat | Naisten lumilaudat
 

ominaisuudet

MUOTO

Lumilaudan muodolla voidaan tarkoittaa monia eri variaatioita. Muodot ja niiden perusasiat voidaan kuitenkin jaotella näihin ryhmiin:

  • DirectionalSuunnatuissa laudoissa on huomattavasti pidempi nose kuin tail ja niiden joustavuus voi vaihdella pituussuunnassa. Suunnatut laudat on suunniteltu toimimaan paremmin suurissa nopeuksissa ja syvässä lumessa ja ne mahdollistavat kauniit, kaarevat käännökset. Yleisesti ottaen ne eivät sovi kovin hyvin switch-laskuun.
  • True TwinTrue twin -lumilaudassa on saman pituinen nose ja tail, eli jos lauta taitettaisiin kahtia, nose ja tail olisivat symmetriset. True twin -laudat sopivat erinomaisesti kaikenlaiseen laskemiseen ja ne ovat yleisesti freestyle-laskijoiden suosiossa. Koska lauta on symmetrinen, twin-muoto auttaa laskemaan switchiä.
  • Directional TwinSuunnattu twin sijoittuu johonkin edellä mainittujen muotojen väliin. Lauta on suunnattu, muttei kuitenkaan kaukana twin-muodosta. Suunnattu twin-muoto voi tarkoittaa kapenevaa tailia, pidempää nosea, jäykempää tailia tai kaikkia näitä. Suunnatut twin-laudat pystyvät tarjoamaan molempien muotojen edut ilman, että mikään osa-alue korostuu liikaa.


PITUUS

Toinen tärkeä asia, joka on otettava huomioon lumilautaa valitessa, on laudan pituus, joka ilmaistaan senttimetreinä. Yleisesti ottaen pidempi lauta on vakaampi suurissa nopeuksissa ja kelluu paremmin syvässä lumessa, mutta pituuden lisääntyessä ohjattavuus heikkenee. Lyhyempi lauta tarjoaa puolestaan anteeksiantavamman ja leikkisämmän kyydin ja siinä on vähemmän swing-painoa, mikä helpottaa pyörimistä ja kääntymistä. Vapaalaskulaudat ovat yleensä pidempiä ja freestyle-laudat lyhyempiä. Tälle ei kuitenkaan ole olemassa mitään absoluuttista standardia. On nimittäin olemassa monia lyhyempiä vapaalaskulautoja ja pidempiä freestyle-lautoja.

Ennen kuin päätät, haluatko "normaalikokoisen" laudan, lyhyemmän laudan vai pidemmän laudan, ensin kannattaa selvittää, mikä laudan pituus sopii sinulle pituutesi ja painosi perusteella. Jotkut sanovat, että laudan pituuden pitäisi seistessä sijoittua johonkin aataminomenan ja nenän väliin; todellisuudessa sopivan pituuden löytäminen on monimutkaisempaa, koska olemmehan kaikki erilaisia, aivan kuten lumilaudatkin. Onneksi useimpien valmistajien yksityiskohtaisissa tuotetiedoissa on mainittu suositeltu painoalue laudan koon mukaan. Jäykempi lauta kestää yleensä enemmän painoa kuin samankokoinen taipuisampi lauta. Suosittelemme seuraamaan tämän suhteen valmistajan ehdottamia ohjeita. Jos taidoissasi on vielä hiomista ja etsit leikkisää lautamallia, löydät sopivan todennäköisesti valikoiman yläpäästä. Jos olet taitavampi ja etsit vakaata lautaa, kannattaa tähdätä valikoiman alalaitaan.

Miesten lumilaudat | Naisten lumilaudat
 

JOUSTOKUVIO

Kuten camber-profiili, myös joustokuvio on toinen tärkeä tekijä, kun tarkastellaan kaikkia saatavilla olevia vaihtoehtoja. Joustokuviolla voi olla suuri vaikutus lumilaudan ohjattavuuteen. Monissa laudoissa on dynaaminen joustavuus, mikä tarkoittaa, että laudan eri alueet joustavat eri tavalla. Esimerkiksi monissa vapaalaskulaudoissa on jäykempi tail ja joustavampi nose. Jäykempi tail lisää tehoa ja ohjattavuutta, kun taas joustavampi nose on ketterämpi syvemmässä lumessa. Yleisesti ottaen joustavampi lauta on anteeksiantavampi ja jäykempi lauta reagoi herkemmin. Lisäksi taipuisammat laudat sopivat yleensä paremmin jibbailuun bokseissa ja reileillä, kun taas jäykempi lauta on vakautensa vuoksi parempi suurissa nopeuksissa. Kaiken tämän huomioon ottaminen voi pistää pään pyörälle, joten jos olet aloittelija, taipuisampi (anteeksiantavampi) lauta on parempi valinta taitojesi kehittämisen kannalta. Jos haluat laskea nopeasti ja tehdä näyttäviä käännöksiä, jäykempi lauta voi olla enemmän mieleesi. Keskijäykkä lauta sopii erinomaisesti laskijoille, jotka hakevat all mountain -suorituskykyä sekä parkissa että jyrkemmissä ja nopeammissa maastoissa.

Miesten lumilaudat | Naisten lumilaudat
 

LEVEYS

Yksinkertaisimmillaan leveydellä tarkoitetaan lumilaudan leveyttä jalkojesi välissä eli laudan kapeimmassa kohdassa. Useimmissa laudoissa on vakioleveys, joka sopii erinomaisesti niille, joilla on keskikokoinen jalka. Jos sinulla on kuitenkin suurempi jalka, vakioleveys voi olla liian kapea. Tällöin kantapää tai varpaat saattavat osua maahan, mikä voi hidastaa ja haitata laskemista. Jos kengät ovat isokokoiset, kannattaa hankkia leveä WIDE-lauta. Leveät laudat on suunniteltu niin, että ne sopivat suuremmalle kengänkoolle ja vähentävät varpaiden ja kantapään maahan osumisen todennäköisyyttä.

Pienemmälle jalalle lauta voi olla liian leveä, jolloin laskeminen on hitaampaa siirryttäessä kantilta toiselle. Ihannetapauksessa lumilautakengät ylittävät juuri ja juuri lumilaudan reunan, noin 1–2 cm:llä, jolloin saat vipuvoimaa kanteille ilman, että kantapäät tai varpaat osuvan maahan.

Laudan leveyttä voidaan tarkastella myös laskijan mieltymysten kannalta. Kapeampi leveys mahdollistaa nopeamman hallinnan kantilta toiselle. Tästä syystä jotkut pitävät kapeammasta leveydestä. Jotkin laudat on tarkoituksella suunniteltu kauttaaltaan leveämmiksi ja kokonaispituus lyhyemmäksi; tämä koon muutos voi vähentää swing-painoa vakaudesta tinkimättä.

Miesten lumilautakengät | Naisten lumilautakengät
 

LUMEEN KOSKEVAN KANTIN PITUUS JA SIVULEIKKAUKSEN SÄDE

Lumeen koskevalla kantin pituudella (Effective Edge) tarkoitetaan lumilaudan pituutta lumeen osuvien kosketuspisteiden välillä eli sitä laudan osaa, joka pureutuu lumeen käännöksen alussa. Lauta, jossa on lyhyempi lumeen koskevan kantin pituus, on leikkisämpi ja helpompi kääntää. Pidempi lumeen koskevan kantin pituus tarjoaa puolestaan enemmän vakautta ja parempaa kantin hallintaa.

Sivuleikkauksen säde mitataan metreinä ja se vaikuttaa siihen, miten lumilauta kääntyy. Suurempi sivuleikkaussäde mahdollistaa pidemmät, kaarevat käännökset ja lyhyempi sivuleikkaus tiukemmat ja nopeammat käännökset.

Miesten lumilautailuvarusteet | Naisten lumilautailuvarusteet
 

Lumilautojen dynaamisen luonteen vuoksi olemme käsitelleet tässä vain tärkeimpiä aihealueita. Usko tai älä, mutta jokaista tässä käsiteltyä aihetta voidaan syventää entisestään. Toivomme kuitenkin, että näistä tiedoista on hyötyä, kun suunnittelet uuden lumilaudan hankkimista, ja että seuraava on sinulle juuri se oikea. Mukavia laskuja!

Miesten lumilaudat Naisten lumilaudat
lumilaudan profiili
282